23 marca, 2013
Kwas buraczany kojarzy się z barszczem wigilijnym. Jego rodowodu należy szukać na Ukrainie chociaż powszechnie bardziej utożsamiany jest z Rosją. To tani i skuteczny sposób na zdrowie.
Krew ziemi
Burak to niedocenione warzywo. Bogaty w wiele substancji odżywczych od dawna wykorzystywany jest do produkcji krwistego toniku. Zwiera żelazo, wapń, magnez, siarkę, karoten, witaminy B i C, miedź. Stymuluje pracę wątroby oraz rozcieńcza żółć. Ponadto pomaga w trawieniu dzięki zawartości korzystnych bakterii i enzymów. Jest również skuteczny w walce z kamieniami nerkowymi oraz zaparciami.
Przepis:
– 2 duże buraki
– 2 łyżki startera
– 1 łyżka soli (morskiej lub himalajskiej)
– przefiltrowana woda
– (opcjonalnie) czosnek, chrzan, korzeń imbiru, liść laurowy
Sposób przyrządzenia:
1) Buraki należy umyć, obrać i pokroić na duże kawałki
Opcjonalnie gdy mamy pewność co do pochodzenia buraka i jest dobry gatunkowo można skórkę zostawić. Polecałabym wykorzystanie buraków jak najlepszej jakości, z racji tego, że to jednak korzenie, więc jakość gleby jest bardzo istotna.
Kawałki muszą być spore. Gdy pokroimy za drobno istnieje ryzyko, że pojawi się pleśń, a buraki wyprodukują alkohol zamiast kwasu mlekowego.
2) Wkładamy pokrojone buraki do słoika, dodajemy sól i starter
Starter to np. whey czyli to co wykorzystujemy do zrobienia jogurtu lub kefiru, można dodać grzybka tybetańskiego jak ja lub np. sok z innych sfermentowanych przetworów (własnych). Jeśli nie mamy startera w żadnej postaci podwajamy ilość soli w przepisie i czekamy dłużej na efekt końcowy.
3) Zalewamy wodą i czekamy
Woda nie powinna wypełniać całego słoika, a słoik musi mieć szczelne zamknięcie dla sukcesu fermentacji. Trzeba trochę potrząsnąć słojem jeśli wcześniej nie rozpuściliśmy soli w wodzie. Taki roztwór zostawiamy na minimum 2 dni. Czasem fermentacja wymaga nawet tygodnia w zależności od użytych buraków, startera i warunków na zewnątrz słoika.
4) Odlewamy 10% (na oko) i zaczynamy od nowa
Odlane 10% kwasu to nasz nowy starter. Czyli odlewamy gotowy kwas buraczany zostawiając na dnie buraki i ok. 10 % napoju. Znów dodajemy sól, starter omijamy i zalewamy wodą. Z jednej partii buraków można więc zrobić 2 rundy kwasu. Po odlaniu naszego kwasu przenosimy go do lodówki i pijemy po pół szklanki dwa razy dziennie.
Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii
Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.
Paleo w pigułce.
Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej
Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej
Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej
Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej
MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.
Dowiedz się więcejZgoda