23 marca, 2013

Krew ziemi czyli kwas buraczany

Kwas buraczany kojarzy się z barszczem wigilijnym. Jego rodowodu należy szukać na Ukrainie chociaż powszechnie bardziej utożsamiany jest z Rosją. To tani i skuteczny sposób na zdrowie.


Krew ziemi
Burak to niedocenione warzywo. Bogaty w wiele substancji odżywczych od dawna wykorzystywany jest do produkcji krwistego toniku. Zwiera żelazo, wapń, magnez, siarkę, karoten, witaminy B i C, miedź. Stymuluje pracę wątroby oraz rozcieńcza żółć. Ponadto pomaga w trawieniu dzięki zawartości korzystnych bakterii i enzymów. Jest również skuteczny w walce z kamieniami nerkowymi oraz zaparciami.

Przepis:
– 2 duże buraki
– 2 łyżki startera
– 1 łyżka soli (morskiej lub himalajskiej)
– przefiltrowana woda
– (opcjonalnie) czosnek, chrzan, korzeń imbiru, liść laurowy

Sposób przyrządzenia:

1) Buraki należy umyć, obrać i pokroić na duże kawałki

Opcjonalnie gdy mamy pewność co do pochodzenia buraka i jest dobry gatunkowo można skórkę zostawić. Polecałabym wykorzystanie buraków jak najlepszej jakości, z racji tego, że to jednak korzenie, więc jakość gleby jest bardzo istotna.
Kawałki muszą być spore. Gdy pokroimy za drobno istnieje ryzyko, że pojawi się pleśń, a buraki wyprodukują alkohol zamiast kwasu mlekowego.

2) Wkładamy pokrojone buraki do słoika, dodajemy sól i starter

Starter to np. whey czyli to co wykorzystujemy do zrobienia jogurtu lub kefiru, można dodać grzybka tybetańskiego jak ja lub np. sok z innych sfermentowanych przetworów (własnych). Jeśli nie mamy startera w żadnej postaci podwajamy ilość soli w przepisie i czekamy dłużej na efekt końcowy.



3) Zalewamy wodą i czekamy

Woda nie powinna wypełniać całego słoika, a słoik musi mieć szczelne zamknięcie dla sukcesu fermentacji. Trzeba trochę potrząsnąć słojem jeśli wcześniej nie rozpuściliśmy soli w wodzie. Taki roztwór zostawiamy na minimum 2 dni. Czasem fermentacja wymaga nawet tygodnia w zależności od użytych buraków, startera i warunków na zewnątrz słoika.

4) Odlewamy 10% (na oko) i zaczynamy od nowa

Odlane 10% kwasu to nasz nowy starter. Czyli odlewamy gotowy kwas buraczany zostawiając na dnie buraki i ok. 10 % napoju. Znów dodajemy sól, starter omijamy i zalewamy wodą. Z jednej partii buraków można więc zrobić 2 rundy kwasu. Po odlaniu naszego kwasu przenosimy go do lodówki i pijemy po pół szklanki dwa razy dziennie.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.